Tuesday, 31 December 2013

Cara Mudah Menghafal Al-QURAN !

Assalamualaikum !

credit to : Asmaa' Afiqah


Semoga Artikel kali ini bermanfaat dan dapat menambah semangat kaum Muslimin untuk dapat menyelesaikan hafalan Al Qur’an yang mulia. Selamat mencoba.

الحمد لله والصلاة والسلام على نبينا محمد ، وعلى آله وصحبه أجمعين
Berikut adalah metode untuk menghafal Al-Quran yang memiliki keistimewaan berupa kuatnya hafalan dan cepatnya proses penghafalan. Kami akan jelaskan metode ini dengan membawa contoh satu halaman dari surat Al-Jumu’ah:

1. Bacalah ayat pertama sebanyak 20 kali :
يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ

2. Bacalah ayat kedua sebanyak 20 kali:
هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آَيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ

3. Bacalah ayat ketiga sebanyak 20 kali:
وَآَخَرِينَ مِنْهُمْ لَمَّا يَلْحَقُوا بِهِمْ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

4. Bacalah ayat keempat sebanyak 20 kali:
ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ

5. Bacalah keempat ayat ini dari awal sampai akhir sebanyak 20 kali untuk mengikat/menghubungkan keempat ayat tersebut
6. Bacalah ayat kelima sebanyak 20 kali:
مَثَلُ الَّذِينَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ أَسْفَارًا بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآَيَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

7. Bacalah ayat keenam sebanyak 20 kali:
قُلْ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ هَادُوا إِنْ زَعَمْتُمْ أَنَّكُمْ أَوْلِيَاءُ لِلَّهِ مِنْ دُونِ النَّاسِ فَتَمَنَّوُا الْمَوْتَ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ

8. Bacalah ayat ketujuh sebanyak 20 kali:
وَلَا يَتَمَنَّوْنَهُ أَبَدًا بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِالظَّالِمِينَ

9. Bacalah ayat kedelapan sebanyak 20 kali:
قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

10. Bacalah ayat kelima sampai ayat kedelepan sebanyak 20 kali untuk mengikat/menghubungkan keempat ayat tersebut

11. Bacalah ayat pertama sampai ayat kedelepan sebanyak 20 kali untuk menguatkan/meng-itqankan hafalan untuk halaman ini.

Demikianlah ikuti cara ini dalam menghafal setiap halaman Al-Qur’an. Dan janganlah menghafal lebih dari seperdelapan juz dalam setiap hari agar tidak berat bagi anda untuk menjaganya.

Bagaimana cara menggabungkan antara menambah hafalan dan muraja’ah?

Janganlah anda menghafal Al-Quran tanpa proses muraja’ah/pengulangan. Hal ini dikarenakan jika anda terus menerus menambah hafalan Al-Quran lembar demi lembar hingga selesai kemudian anda ingin untuk mengulang kembali hafalan anda dari awal maka hal itu akan berat dan anda dapati diri anda telah melupakan hafalan yang lalu. Oleh karena itu, jalan terbaik (untuk menghafal) adalah dengan menggabungkan antara menambah hafalan dan muraja’ah.

Bagilah Al-Quran menjadi 3 bagian dimana setiap bagian terdiri dari 10 juz. Jika anda menghafal satu halaman setiap hari, maka ulangilah 4 halaman sebelumnya sampai anda menghafal 10 juz. Jika anda telah mencapai 10 juz, maka berhentilah selama sebulan penuh untuk muraja’ah dengan cara mengulang-ngulang 8 halaman dalam setiap harinya.

Setelah sebulan penuh muraja’ah, maka mulailah kembali untuk menambah hafalan yang baru baik satu atau dua halaman setiap harinya tergantung kemampuan serta barengilah dengan muraja’ah sebanyak 8 halaman dalam sehari. Lakukan ini sampai anda menghafal 20 juz. Jika anda telah mencapainya, maka berhentilah dari menambah hafalan baru selama 2 bulan untuk mengulang 20 juz. Pengulangan ini dilakukan dengan mengulang 8 halaman setiap hari.

Setelah 2 bulan, mulailah kembali menambah hafalan setiap hari sebanyak satu sampai dua halaman dengan dibarengi muraja’ah/pengulangan 8 halaman sampai anda menyelesaikan seluruh Al-Qur’an.

Jika anda telah selesai menghafal seluruh Al-Qur’an, ulangilah 10 juz pertama saja selama satu bulan dimana setiap hari setengah juz. Kemudian ulangilah 10 juz kedua selama satu bulan dimana setiap hari setengah juz bersamaan dengan itu ulangilah pula 8 halaman dari 10 juz pertama. Kemudian ulangilah 10 juz terakhir selama satu bulan dimana setiap hari setengah juz bersamaan dengan itu ulangilah pula 8 halaman dari 10 juz pertama dan 8 halaman dari 10 juz kedua.

Bagaimana cara memuraja’ah/mengulang Al-Quran seluruhnya jika saya telah menyelesaikan system muraja’ah diatas?

Mulailah dengan memuraja’ah Al-Qur’an setiap hari sebanyak 2 juz. Ulangilah sebanyak 3 kali setiap hari hingga anda menyelesaikan Al-Qur’an setiap 2 minggu sekali. Dengan melakukan metode seperti ini selama satu tahun penuh, maka –insya Allah- anda akan dapat memiliki hafalan yang mutqin/kokoh.

Apa yang harus dilakukan setelah menyelesaikan hafalan Al-Qur’an dalam satu tahun?

- Setelah setahun mengokohkan hafalan Al-Qur’an dan muraja’ahnya, jadikanlah Al-Qur’an sebagai wirid harian anda sampai akhir hayat sebagaimana Rasulullah صلى الله عليه وسلم menjadikannya sebagai wirid harian. Adalah wirid Rasulullah dengan membagi Al-Qur’an menjadi 7 bagian sehingga setiap 7 hari Al-Qur’an dapat dikhatamkan. Berkata Aus bin Hudzaifah رحمه الله: Aku bertanya pada sahabat-sahabat Rasulullah – صلى الله عليه وسلم – tentang bagaimana mereka membagi Al-Qur’an (untuk wirid harian). Mereka berkata: 3 surat, 5 surat, 7 surat, 9 surat, 11 surat, dan dari surat Qaf sampai selesai. (HR. Ahmad). Yaitu maksudnya mereka membagi wirid Al-Quran sebagai berikut:

- Hari pertama: membaca surat “al fatihah” hingga akhir surat “an-nisa”,
- Hari kedua: dari surat “al maidah” hingga akhir surat “at-taubah”,
- Hari ketiga: dari surat “yunus” hingga akhir surat “an-nahl”,
- Hari keempat: dari surat “al isra” hingga akhir surat “al furqan”,
- Hari kelima: dari surat “asy syu’ara” hingga akhir surat “yaasin”,
- Hari keenam: dari surat “ash-shafat” hingga akhir surat “al hujurat”,
- Hari ketujuh: dari surat “qaaf” hingga akhir surat “an-naas”.

Wirid Rasulullah – صلى الله عليه وسلم – di singkat oleh para ulama dengan perkataan: فمي بشوق (famii bisyauqi). Dimana setiap huruf dari kata ini merupakan surat awal dari kelompok surat yang dibaca setiap hari.

Bagaimana membedakan antara ayat-ayat mutasyaabih/mirip di dalam Al-Qur’an?

Cara yang paling afdhal jika anda mendapati 2 ayat yang mirip adalah dengan membuka mushaf pada setiap ayat yang mirip tersebut, lalu perhatikanlah perbedaan diantara kedua ayat tersebut kemudian berikanlah tanda yang dapat mengingatkan anda akan perbedaan itu. Lalu ketika anda memuraja’ah, perhatikanlah perbedaan yang anda tandai sebelumnya beberapa kali hingga anda mantap menghafal tentang kemiripan dan perbedaan diantara keduanya.

Kaedah-kaedah dan batasan-batasan dalam menghafal Al-Qur’an

o Wajib bagi anda menghafal dengan bantuan seorang ustadz/syeikh untuk membenarkan bacaan anda

o Hafallah 2 halaman setiap hari. Satu halaman setelah Subuh, dan satu halaman lagi sesudah Ashar atau sesudah Maghrib. Dengan cara ini, maka anda akan mampu menghafal Al-Qur’an seluruhnya dengan mutqin/kokoh dalam waktu satu tahun. Adapun jika anda menambah hafalan diatas 2 halaman setiap hari maka hafalan anda akan lemah disebabkan semakin banyaknya ayat yang harus dijaga..

o Hendaklah menghafal dari surat An-Naas sampai Al-Baqarah karena hal tersebut lebih mudah. Namun setelah selesai menghafal seluruh Al-Quran, hendaklah muraja’ah anda dimulai dari surat Al-Baqarah sampai An-Naas

o Hendaklah menghafal dengan menggunakan satu cetakan mushaf karena hal ini dapat menolong anda dalam memantapkan hafalan dan meningkatkan kecepatan dalam mengingat posisi-posisi ayat serta awal dan akhir setiap halaman Al-Qur’an.

o Setiap orang yang menghafal dalam 2 tahun pertama biasanya masih mudah kehilangan hafalannya. Masa ini dinamakan dengan Marhalah Tajmi’ (fase pengumpulan). Janganlah bersedih atas mudahnya hafalan anda hilang atau banyaknya kekeliruan anda. Karena memang fase ini merupakan fase cobaan yang sulit. Dan waspadalah, karena syaithan akan mengambil kesempatan ini untuk menggoda anda agar berhenti dari menghafal Al-Qur’an. Maka janganlah perdulikan rasa was-was syaithan tersebut dan teruskan menghafal karena sesungguhnya itu adalah harta yang sangat berharga yang tidak diberikan pada setiap orang.

2013

     Assalamualaikum !

Yeahh, hari 31/12/13. Hari terakhir pada tahun 2013. Wow, pejam celik pejam celik, dah nak masuk 2014. cepat betul masa berlalu kan. Alhamdulillah., syukur kepada Allah kerana masih diberi peluang untuk bernafas di bumi-NYA. Allahuakbar ! Banyak betul perkara yang berlaku pada aku sepanjang 2013 nie. Nak tahu? teruskan baca sampai habis. Maybe entry nie agak panjang. Kalau malas nak baca, boleh tekan pangkah kat atas tu, ok?

Naik Kelas

Alhamdulillah, tahun nie aku naik kelas. yeay. Dari kelas ke 4 naik kelas ke 3. Ala, naik satu kelas je pun. Tapi gaya macam duk kelas pertama. Entah, susah betul aku nak bersaing dengan pelajar-pelajar MMP nie. Hebat-hebat semuanya. Entahlha, tahun 2014, tak tahu lha kekal kelas ke-3 atau turun kelas. Sebab aku rasa, result aku macam cukup-cukup makan jer. Ya Allah, berdebarnya nk sekolah esok !


Join Taekwando

Tahun lepas aku join Bridget Bakti. Tapi rasa macam boring pulak. nak join kawad, tak terpilih pulak. Nak buat macam mana, tak ada rezeki. Actually, sejak sekolah rendah lagi aku nk join taekwando. tapi, entahlah. aku kalau boleh tak nak menyusahkan umi dengan abah. Ye lha, nak kena bayar banyak-banyak. So, aku pun tak jadi join kelab tu. Lepas tu, bila masuk Maahad Muhammadi Perempuan, aku dapat tahu ada jugak Kelab Taekwando. Tapi macam biasalah, aku batalkan juga hasrat nak join tu. And then, tahun nie, kawan aku ajak join. Dia pun baru nak join tahun nie. Kira macam teman dia lha. Kesian dia , sorang-sorang. haha ! Alhamdulillah, now aku dah tali pinggang ********* ! tak payah tahu pun takpe. Malu ! xD

Bola Jaring

Hoho ! Part nie yang paling best. You know what? Kumpulan aku dapat tempat Ke-2. Yuhuu ! eh, apa yang best sangat dapat tempat ke-2? Tempat pertama barulha best. Ye, memang, tempat pertama memang best. Tapi, sukati aku lha kalau nk happy-happy although dapat tempat ke-2 pun. Actually, tahun lepas kumpulan aku tak dapat nombor pon. Maksudnya, dapat tempat last sekali lha. So bila tahun nie dapat tempat ke-2, tu yang excited tu. Btw, rumah sukan aku Rumah Ungu. Haha, mesti pelikkan? Macam mana boleh ada ungu pulak. Selalunya, merah, biru, kuning dan hijau jer. Yeah, sekolah aku nie, penghuninya ramai. So, kalau buat 4 rumah sukan jer, takut ramai yang tak main sukan lha jawabnya. So, tambah lha 2 lagi rumah sukan, iaitu Ungu dan Jingga. 

 Itu je lha entry aku kali nie, Actually, banyak jer kenangan -kenangan sepanjang 2013 nie. Tapi kemalasan menguasai diri. hoho. So, itu sahaja untuk kali nie. Semoga tahun 2014 lebih baik dari tahun yang sebelum ini. In shaa Allah. Assalamualaikum. xoxo

Monday, 30 December 2013

Doa dan Sahabat

Assalamualaikum !

Hari nie aku nk kongsi satu cerita yang sangat bagi aku. Betapa Allah mengabulkan doa seorang teman kepada temannya walaupun disampaikan dalam diam.

Sebuah kapal karam diterjah badai hebat. Hanya dua lelaki yang dapat menyelamatkan diri dan berenang ke pulau kecil yang gersang. Dua orang yang selamat itu tidak tahu apa yang harus dilakukan kecuali berdoa. Bagi mengetahui doa siapakah yang paling dimakbulkan, mereka tinggal berasingan dan berada dalam jarak yang jauh.
Doa pertama, mereka memohon supaya diturunkan makanan. Keesokan harinya, lelaki pertama melihat sebuah pohon penuh buah-buahan tumbuh disisi tempat tinggalnya. Sedangkan di daerah lelaki kedua tetap kosong. 
Seminggu berlalu, lelaki pertama kesepian dan memtusukan untuk berdoa agar diberikan isteri. Keesokan harinya, sebuah kapal karam dan satu-satunya penumpang yang selamat adalah seorang wanita yang terdampar di pulau tempat lelaki pertama tinggal. Sedangkan disisi tempat tinggal lelaki kedua tetap sahaja tidak berlaku apa-apa perubahan. 
Lelaki pertama berdoa pula memohon rumah, pakaian dan makanan. Keesokan harinya, seperti keajaiban, semua yang diminta hadir untuknya. Sedangkan lelaki yang kedua tetap tidak mendapat apa-apa. 
Akhirnya, lelaki pertama ini berdoa meminta kapal agar ia dan isterinya dapat  meninggalkan pulau itu. Pagi siang hari mereka menemui kapal tertambat di sisi pantainya. Segera saja lelaki pertama dan isterinya naik ke atas kapal dan siap-siap berlayar meninggalkan pulau itu. Dia memutuskan meninggalkan lelaki kedua yang tinggal di sisi lain pulau. Baginya lelaki kedua itu tidak layak menerima keajaiban tersebut kerana doa-doanya tidak pernah makbul.  
Apabila kapal siap berangkat, lelaki pertama mendengar suara dari langit, "mengapa engkau meninggalkan rakanmu yang berada di sisi lain pulau?" 
"Berkatku hanya milikku sendiri, hanya kerana doakulah yang dikabulkan," jawab lelaki pertama. "Doa temanku itu tidak satu pun dikabulkan. Maka dia tidak patut mendapatkan apa-apa. 
"Kau salah!" suara itu berteriak.
"Tahukah kamu bahawa rakanmu itu hanya memiliki satu doa. Dan doanya itu dikabulkan. Jika tidak, maka kamu tidak mungkin mendapatkan apa-apa" 
Lelaki pertama itu bertanya," Doa bagaimanakah yang dia panjatkan sehingga aku harus berhutang atas semua ini padanya?" 
"Dia berdoa agar semua doamu dikabulkan".


Thursday, 19 December 2013

WhoHaa ! Kumpul point dan tebus.

  Assalamualaikum !

WhoHaa ! Apa tu? 

Home

Untuk pengetahuan korang, WhoHaa! nie bukan side income tau. WhoHaa! nie macam iPanel atau CellAds. Tapi bukan tebus ke wang . Kita kumpul point , bila dah kumpul point banyak-banyak, korang boleh tebus voucher ataupun gadget ! Gadget? Pergh ! ini bukan main-main tau, ini betul-betul.

Amacam? Berminat tak? Daftar free jer. Kalau nak daftar, klik SINI ye sayang ! Isi  form tu betul-betul. Pastu, ikut arahan yang dia beri. 

Dah siap daftar? Alhamdulillah ! OK, now korang dah boleh kumpul point! Macam mana nak kumpul point? Senang jer sahabat-sahabat yang ku sayang ! Korang hanya perlu jawab soalan yang diberikan. Kalau ada yang visit link, korang just klik je. Dengan hanya buat 2 benda tu, korang dah boleh dapat 15 atau 20 point. Bergantung kepada si sponsor lha nak bagi berapa pun, kan?

Kalau dah habis semua survey , korang tunggu dan sabar je laa ! And korang juga kena selalu singgah WhoHaa! nie. Mana lha tau, ada yang terbaru. 

Nak tengok apa yang korang boleh tebus? Meh sini rapat-rapat! 

Voucher

   

Tesco RM10-RM20 Gift Voucher
AEON Jusco RM10-RM20 Gift Voucher
4 in 1 RM10 Cash Voucher
Popular RM10 Gift Voucher

Camera

Samsung Galaxy Camera
Fujifilm Instax Mini

Other

         
By the way, nak bagitau nie, Kalau korang invite orang lain daftar menggunakan link refferal anda, anda akan dapat 100 point ! Double Triple WOOOOW !

JOM DAFTAR WhoHAA!

Saturday, 14 December 2013

Wajah Baru !

Assalamualaikum !


Hohoho.. uhuks,uhuks ! sori-sori. terbatuk pulak.alahai. tu lha, ketawa tak hengat dunia --". Alhamdulillah.. Syukur kepada Allah kerana memberi aku peluang untuk aku bernafas di bumi-Nya dan meng-update blog yang dah bersawang nie. huhu. Perghh, tajuk. Bukan main lagi. "Wajah Baru !" . Apa yang wajah barunya , Fatini ooii ? . Kau buat plastic surgery ke? Astaghfirullahalazim ! Nauzubillahi minzalik. Buat pembedahan plastik tu haram yer tuan-tuan dan puan-puan. Bersyukurlah dengan apa yang ada. Allah buat manusia nie, cantik dah. tak payah nak ubah-ubah. 

E'eh, melalut ke lain pulak . Sori ye tuan-tuan dan puan-puan. tak perasan. Haha ! Setelah dua tiga hari aku meng-edit blog yang serba kekurangan ini, akhirnya siap juga dengan jayanya. Entahlah, bak kata kak Wana, selagi tak tukar, selagi tu lah takde mood nak update. So, bila dah tukar nie, baru lha bersemangat nak update, kan kan kan? Hoho..

Apa pendapat korang dengan design blog kali ni? Ok ke idak? Saja jer tanya pendapat korang, aku nie bukannya blogger Proffesional. So, bila dah pandai edit blog nie, rasa bangga lha jugak ! Alamak aihh, perasan gila . OK lha, itu jer untuk kali nie. Assalamualaikum. xoxo .

Tuesday, 3 December 2013

Simple Holiday Giveaway by SN

SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN
11 NOV - 6 DEC

 [  CLICK  BANNER TO JOIN  ]
_________________________________________________________________________________

SENARAI HADIAH 
SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN

     1.   Abaya Dubai material nida by Hasnur Haniim Collection's  x1
     2.   Dress Damia material chiffon ( full lining ) by Hasnur Haniim Collection's  x1
     3.   Sepasang Handsock by Hasnur Haniim Collection's  x1
     4.   Felt Craft by Jaja  x3
     5.   Tasbih Digital + Kompas by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop x5
     6.   Pensel box (lengkap alat tulis + pensel warna) by Tudung & Pakaian Muslimah 
           ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     7.   Pasmina turki saiz besar by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     8.   Tudung turki bidang 50 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalaim SemuaShop  x1
     9.   Tudung turki bidang 60 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
   10.   Shawl by SoldOutScarves  x2
   11.   Lotion by Eymasu  x2
   12.   Layered Cardigan warna royal blue by NisAza Hijab  x1 *postage ditanggung pemenang*
   13.   Pashmina by Nur Illa  x3
   14.   2 Keychain by Saljiah Zafirah  x1
   15.   Button badge by Ain Rahman  x2
   16.   Cute notebook by Ain Rahman  x1
   17.   2 Unit Fridge Magnet by Nur Farahain  x2
   18.   Top Up RM 5 by Khalid Kyle  x2
   19.   Top Up RM 5 by Nor Nadia Syakila  x3
   20.   Top Up RM 5 by Siti Norhaziqah  x2
   21.   Top Up RM 5 by Nadia NK  x2







Happy Giveaway By Ain Rahman


Assalamualaikum.

Tarikh Tamat : 14 Disember 2013 ; 9 Malam.


Klik untuk lihat senarai hadiah gempak --> SENARAI HADIAH

Nickname :  Fatini
Alamat : Lot 1112, Kg Teras, 16150 Kubang Kerian,Kota Bharu, Kelantan.
Emel : fatinif323@gmail.com
Tarikh Lahir : 5 Januari 1999
Jenis rangkaian prabayar yang digunakan : Celcom 
Link share fanpage : 1) https://www.facebook.com/fatini.zahid/posts/592001614186639
                                     2) https://www.facebook.com/fatini.zahid/posts/592001730853294
                                     3) https://www.facebook.com/fatini.zahid/posts/592001927519941
Bukti download timeline : x buat :)

Tag : http://yuyuizzah.blogspot.com/
http://baboppar.blogspot.com/
http://wannazanalovestory.blogspot.com/
HAPPY BLOGGING ! :)


Special Super Duper Giveaway by NNA & FD


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”


Klik banner untuk join.

Senarai hadiah :-
| Topup RM5x1 by Nurul Ain | Tudung bawal x1 dan shawl x1 by Ryna | Bookark x5 by BudakVanilla | Topup RM5x1 by Maisarah Humaira' | Header kepada semua peserta dan keychain x2 by AinRahman | Button badges x6 dan 2 candy lip tint utk sorang by Fatin Diana | Brooch x2 by NurSyaza Fareha | necklace x1 by Mahirah |

Special Super Duper Giveaway dianjurkan oleh NNA dan kak Fatin Diana dan disponsor oleh NurulAin, Ryna, Budak Vanilla, Maisarah Humairah', Ain Rahman, Fatin Diana, NurSyaza Fareha dan Mahirah.


Tamat 25 Disember 2013, 10 Malam.