Thursday, 31 October 2013

Final Exam !!

Assalamualaikum Guysssss !!


Oh yeahhhh ! exam kembali lagi. Tapi kali nie lagi best kot. Yelah, final exam lha katakan !
Herm, actually final exam sekolah aku start minggu lepas lagi. Tapi baru hari nie sempat buat entry ! Teruk betul , kan? Wkwkwk xD Ok fine, tak lucu pun --"

Hari nie hari ke-6 aku exam . Paper PAI and BA ! Pergh, yang BA tu seriously payah gila ! Bukak je kertas exam, terus sakit jantung ! ok, itu tipu. Tak de lha sampai sakit jantung. Penipuan semata-mata. hehe. Tapi yang pastinya, soalan yang pertama tu mmemang payah ! Nak nangis pun ada. huhu. Tapi alhamdulillah jugak sebab yang kena buat karangan bahasa arab tu senang sikit. Nasib baik aku dah hafal karangan tu ! hehe. Opss, ini bukan soalan bocor ok. Aku cuma hafal karangan yang cikgu kata mungkin masuk, dan alhamdulillah memang ada pun. Masin betul mulut cikgu tu kan ? Lol !

Herm, Masa exam semalam lagi best. Best yang amat sangat wa cakap lu ! Semalam aku exam paper MATH 1&2 ngan Hadis . Pergh , masa periksa Math kertas 1, rasa nak meletup jantung aku. Ada yang senang dan ada yang susah ! Tapi yang pasti banyak yang susah ! Masa tengah syok mengira, tiba-tiba cikgu Hartini jerit, "5 minit lagiiiiiii !," ,, Pergh, dia punya bunyi macam halilintar daa. Menggegar dunia bak kata Stacy dan Adam. Kitorang pun apa lagi, riuh. Semua orang panik. Aku lagi lha panik. 

Masa kertas Math paper 2 pun sama. Soalan agak susah ! nak kata aku tak study. aku study. Mungkin sebab aku tak study betul-betul kot. :/ Then, kertas Hadis pulak ! Alhamdulillah, boleh jawab dengan hati yang tenang ! 

Apa-apa pun, aku nak pesan kepada korang, kalau boleh jangan tunggu last minit baru nak study atau nak apa pun. Takut nanti jadi macam aku . hehe. Apa-apa pun doakan aku , ok. Herm,6 kertas lagi menanti. Letih betul. Dengan PBS lagi. huhu. Jangan terkejut kalau aku kata aku exam 21 paper ! Banyak tak? Banyak kan ! Tapi nak buat macam mana, itu pilihan aku, so hadap je lha ! 

Ok guys, setakat nie je lha yang dapat aku ceritakan pada korang. Got to go, Assalamualaikum . Have a nice day xD

Thursday, 24 October 2013

Amalan Rasulullah sebelum, ketika dan selepas tidur !

Bismillahirrahmanirrahim !
Assalamualaikum. ^^


SEORANG yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadah. Allah swt hanya akan menerima ibadah yang dilakukan dengan ikhlas. Tidur adalah ibadat yang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. Ganjaran Allah swt untuk orang yang mengamalkan sunnah sangat besar. Satu sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga.
Di dalam tidur sendiri ada banyak sunnah. Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi saw, dia hanya akan dapat kerehatan. Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.

Antara sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa  
    Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.
2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang
    telah mati.
3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia
    akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X,          
   Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.
4. Baca 4 Qul (An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun) tiup ke tapak tangan dan
    sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia. Kemudian           baca bismillahirrahmanirrahim 21 kali. Barangsiapa                                                   membaca bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya          terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada         kecurian dan kebakaran, dan  daripada kematian terkejut.
5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-     olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada       sihir dan buatan orang.
6. Ambil wudhu’ sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.
7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang       sebelum tidur. Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.
8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di          bawah pipi.

    Banyak lagi sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night   cream sebelum tidur. Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki. Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.
   Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap, dibawahnya Syaitan/ Jin Betina. Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain. Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa, Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita. Kemungkinan besar benih yang masuk bercampur dengan benih-benih Syaitan/ Jin. Jadi jangan marah kalau anak-anak ikut perangai "œbapa-bapa angkat†mereka ketika kita bersetubuh dulu.
Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Aisyah bahawa Nabi telah bersabda : Jika salah seorang di antara kamu berasa mengantuk, hendaklah kamu tidur sehingga hilang rasa mengantuk. Jika seseorang bersembahyang ketika mengantuk berkemungkinan dia membaca istighfar sedangkan sebenarnya dia sedang mencaci dirinya sendiriâ€.
Islam mementingkan tidur dan rehat agar ibadat dan aktiviti seharian dapat dilakukan dengan baik dan seimbang . Malah tidur dapat menentukan kesihatan dan menghasilkan kecergasan dalam diri seseorang . Bukan itu sahaja , tidur bagi seorang muslim juga dikira sebagai satu ibadat sekiranya ia memenuhi adab2 dalam Islam antaranya : 

1. Berwuduk
Sebaik-baik gosok gigi anda sebelum masuk tidur . Malah biasakan diri untuk mengambil wuduk sebelum tidur kerana menjadi amalan yang sangat dirahmati . InsyaAllah tidur anda akan sentiasa dilindungi daripada gangguan syaitan dan iblis .

2. Perut Tidak Terlalu Kenyang
Pastikan perut anda tidak terlalu kenyang ketika mengambil makan malam. Bukan sahaja tidak elok untuk kesihatan malah boleh menyebabkan perut anda cepat rasa sebu . Perut yang kenyang juga boleh menyebabkan anda cepat berasa mengantuk mahupun menghadapi masalah sukar untuk bangun .

3. Mengingati Kesilapan
Sebaik sahaja anda meletakkan kepala ke bantal , cuba anda ingat semula perkara yang telah anda lakukan sepanjang harian . Sekiranya anda melakukan perkara-perkara yang baik , tingkatkan keazaman untuk terus mengekalkan perbuatan yang baik . Tetapi sekiranya anda banyak melakukan kesilapan dan perbuatan mungkar, berazamlah untuk berubah dan beristighfar memohon keampunan daripada Allah S.W.T

4. Membaca Doa dan Surah Tertentu
Ketika ingin melelapkan mata , amalkan membaca doa atau surah-surah tertentu terlebih dahulu . Pastikan kedudukan tidur anda mengiring ke kanan dan seeloknya menghadap ke kiblat .
Rasulullah S.A.W sering mengamal membaca surah Al Ikhlas , Al Falaq dan Al-Nas dan kemudiannya dihembuskan bacaan itu di kedua-dua belah tangannya lalu digosok ke seluruh badannya di mana tangannya dapat sampai. Bacaan dan perbuatan baginda ini diulang sebanyak tiga kali berturut-turut .

5. Berazam Untuk Bangun Awal
Anda juga digalakkan untuk membaca surah Al-Kausar sebanyak tiga kali sambil berniat di dalam hati mahu bangun awal . Berazam untuk bangun awal bagi membersihkan diri dan menunaikan solat subuh .

6. Bangun Pagi
Setelah terjaga dari tidur pada waktu paginya , ucapkanlah rasa syukur kepada Allah kerana telah memanjangkan usia lalu berdoa : "Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami sesudah mematikan kami . KepadaNya kami akan dibangkitkan". Kemudian lakukan sedikit regangan untuk melonggarkan otot-otot badan.

Haa, itu je lha yang dapat aku sharekan untuk korang ! Jom pakat amalkan sunnah nie ! credit to : Siti Rohaida

Wednesday, 16 October 2013

Edit Blog !

Bismillahirrahmanirrahim !

Assalamuaikum!

YEaaahh ! Finally, siap juga blog aku nie slepas sebulan cari idea ! sebulan ke? entah lha ! haha !
Simple and nice , kan? wkwk xD tak malu betul puji diri sendiri !
Walau bagaimanapun, blog aku nie masih belum siap sepenuhnya !
Masih ada banyak perkara lagi nak dibuat ! Nie pun siap yang basic jer !
Yang lain-lain tu aku cadang nak edit lepas final exam nie !
What? Final exam? Errhh, macam tak percaya sekarang nie dah bulan oktober !
Herm, apa-apapun, jangan lupa follow blog aku yang tak seberapa k.
OK bye, Assalamualaikum !