Tuesday, 31 December 2013

Cara Mudah Menghafal Al-QURAN !

Assalamualaikum !

credit to : Asmaa' Afiqah


Semoga Artikel kali ini bermanfaat dan dapat menambah semangat kaum Muslimin untuk dapat menyelesaikan hafalan Al Qur’an yang mulia. Selamat mencoba.

الحمد لله والصلاة والسلام على نبينا محمد ، وعلى آله وصحبه أجمعين
Berikut adalah metode untuk menghafal Al-Quran yang memiliki keistimewaan berupa kuatnya hafalan dan cepatnya proses penghafalan. Kami akan jelaskan metode ini dengan membawa contoh satu halaman dari surat Al-Jumu’ah:

1. Bacalah ayat pertama sebanyak 20 kali :
يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ

2. Bacalah ayat kedua sebanyak 20 kali:
هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آَيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ

3. Bacalah ayat ketiga sebanyak 20 kali:
وَآَخَرِينَ مِنْهُمْ لَمَّا يَلْحَقُوا بِهِمْ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

4. Bacalah ayat keempat sebanyak 20 kali:
ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ

5. Bacalah keempat ayat ini dari awal sampai akhir sebanyak 20 kali untuk mengikat/menghubungkan keempat ayat tersebut
6. Bacalah ayat kelima sebanyak 20 kali:
مَثَلُ الَّذِينَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ أَسْفَارًا بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآَيَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

7. Bacalah ayat keenam sebanyak 20 kali:
قُلْ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ هَادُوا إِنْ زَعَمْتُمْ أَنَّكُمْ أَوْلِيَاءُ لِلَّهِ مِنْ دُونِ النَّاسِ فَتَمَنَّوُا الْمَوْتَ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ

8. Bacalah ayat ketujuh sebanyak 20 kali:
وَلَا يَتَمَنَّوْنَهُ أَبَدًا بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِالظَّالِمِينَ

9. Bacalah ayat kedelapan sebanyak 20 kali:
قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

10. Bacalah ayat kelima sampai ayat kedelepan sebanyak 20 kali untuk mengikat/menghubungkan keempat ayat tersebut

11. Bacalah ayat pertama sampai ayat kedelepan sebanyak 20 kali untuk menguatkan/meng-itqankan hafalan untuk halaman ini.

Demikianlah ikuti cara ini dalam menghafal setiap halaman Al-Qur’an. Dan janganlah menghafal lebih dari seperdelapan juz dalam setiap hari agar tidak berat bagi anda untuk menjaganya.

Bagaimana cara menggabungkan antara menambah hafalan dan muraja’ah?

Janganlah anda menghafal Al-Quran tanpa proses muraja’ah/pengulangan. Hal ini dikarenakan jika anda terus menerus menambah hafalan Al-Quran lembar demi lembar hingga selesai kemudian anda ingin untuk mengulang kembali hafalan anda dari awal maka hal itu akan berat dan anda dapati diri anda telah melupakan hafalan yang lalu. Oleh karena itu, jalan terbaik (untuk menghafal) adalah dengan menggabungkan antara menambah hafalan dan muraja’ah.

Bagilah Al-Quran menjadi 3 bagian dimana setiap bagian terdiri dari 10 juz. Jika anda menghafal satu halaman setiap hari, maka ulangilah 4 halaman sebelumnya sampai anda menghafal 10 juz. Jika anda telah mencapai 10 juz, maka berhentilah selama sebulan penuh untuk muraja’ah dengan cara mengulang-ngulang 8 halaman dalam setiap harinya.

Setelah sebulan penuh muraja’ah, maka mulailah kembali untuk menambah hafalan yang baru baik satu atau dua halaman setiap harinya tergantung kemampuan serta barengilah dengan muraja’ah sebanyak 8 halaman dalam sehari. Lakukan ini sampai anda menghafal 20 juz. Jika anda telah mencapainya, maka berhentilah dari menambah hafalan baru selama 2 bulan untuk mengulang 20 juz. Pengulangan ini dilakukan dengan mengulang 8 halaman setiap hari.

Setelah 2 bulan, mulailah kembali menambah hafalan setiap hari sebanyak satu sampai dua halaman dengan dibarengi muraja’ah/pengulangan 8 halaman sampai anda menyelesaikan seluruh Al-Qur’an.

Jika anda telah selesai menghafal seluruh Al-Qur’an, ulangilah 10 juz pertama saja selama satu bulan dimana setiap hari setengah juz. Kemudian ulangilah 10 juz kedua selama satu bulan dimana setiap hari setengah juz bersamaan dengan itu ulangilah pula 8 halaman dari 10 juz pertama. Kemudian ulangilah 10 juz terakhir selama satu bulan dimana setiap hari setengah juz bersamaan dengan itu ulangilah pula 8 halaman dari 10 juz pertama dan 8 halaman dari 10 juz kedua.

Bagaimana cara memuraja’ah/mengulang Al-Quran seluruhnya jika saya telah menyelesaikan system muraja’ah diatas?

Mulailah dengan memuraja’ah Al-Qur’an setiap hari sebanyak 2 juz. Ulangilah sebanyak 3 kali setiap hari hingga anda menyelesaikan Al-Qur’an setiap 2 minggu sekali. Dengan melakukan metode seperti ini selama satu tahun penuh, maka –insya Allah- anda akan dapat memiliki hafalan yang mutqin/kokoh.

Apa yang harus dilakukan setelah menyelesaikan hafalan Al-Qur’an dalam satu tahun?

- Setelah setahun mengokohkan hafalan Al-Qur’an dan muraja’ahnya, jadikanlah Al-Qur’an sebagai wirid harian anda sampai akhir hayat sebagaimana Rasulullah صلى الله عليه وسلم menjadikannya sebagai wirid harian. Adalah wirid Rasulullah dengan membagi Al-Qur’an menjadi 7 bagian sehingga setiap 7 hari Al-Qur’an dapat dikhatamkan. Berkata Aus bin Hudzaifah رحمه الله: Aku bertanya pada sahabat-sahabat Rasulullah – صلى الله عليه وسلم – tentang bagaimana mereka membagi Al-Qur’an (untuk wirid harian). Mereka berkata: 3 surat, 5 surat, 7 surat, 9 surat, 11 surat, dan dari surat Qaf sampai selesai. (HR. Ahmad). Yaitu maksudnya mereka membagi wirid Al-Quran sebagai berikut:

- Hari pertama: membaca surat “al fatihah” hingga akhir surat “an-nisa”,
- Hari kedua: dari surat “al maidah” hingga akhir surat “at-taubah”,
- Hari ketiga: dari surat “yunus” hingga akhir surat “an-nahl”,
- Hari keempat: dari surat “al isra” hingga akhir surat “al furqan”,
- Hari kelima: dari surat “asy syu’ara” hingga akhir surat “yaasin”,
- Hari keenam: dari surat “ash-shafat” hingga akhir surat “al hujurat”,
- Hari ketujuh: dari surat “qaaf” hingga akhir surat “an-naas”.

Wirid Rasulullah – صلى الله عليه وسلم – di singkat oleh para ulama dengan perkataan: فمي بشوق (famii bisyauqi). Dimana setiap huruf dari kata ini merupakan surat awal dari kelompok surat yang dibaca setiap hari.

Bagaimana membedakan antara ayat-ayat mutasyaabih/mirip di dalam Al-Qur’an?

Cara yang paling afdhal jika anda mendapati 2 ayat yang mirip adalah dengan membuka mushaf pada setiap ayat yang mirip tersebut, lalu perhatikanlah perbedaan diantara kedua ayat tersebut kemudian berikanlah tanda yang dapat mengingatkan anda akan perbedaan itu. Lalu ketika anda memuraja’ah, perhatikanlah perbedaan yang anda tandai sebelumnya beberapa kali hingga anda mantap menghafal tentang kemiripan dan perbedaan diantara keduanya.

Kaedah-kaedah dan batasan-batasan dalam menghafal Al-Qur’an

o Wajib bagi anda menghafal dengan bantuan seorang ustadz/syeikh untuk membenarkan bacaan anda

o Hafallah 2 halaman setiap hari. Satu halaman setelah Subuh, dan satu halaman lagi sesudah Ashar atau sesudah Maghrib. Dengan cara ini, maka anda akan mampu menghafal Al-Qur’an seluruhnya dengan mutqin/kokoh dalam waktu satu tahun. Adapun jika anda menambah hafalan diatas 2 halaman setiap hari maka hafalan anda akan lemah disebabkan semakin banyaknya ayat yang harus dijaga..

o Hendaklah menghafal dari surat An-Naas sampai Al-Baqarah karena hal tersebut lebih mudah. Namun setelah selesai menghafal seluruh Al-Quran, hendaklah muraja’ah anda dimulai dari surat Al-Baqarah sampai An-Naas

o Hendaklah menghafal dengan menggunakan satu cetakan mushaf karena hal ini dapat menolong anda dalam memantapkan hafalan dan meningkatkan kecepatan dalam mengingat posisi-posisi ayat serta awal dan akhir setiap halaman Al-Qur’an.

o Setiap orang yang menghafal dalam 2 tahun pertama biasanya masih mudah kehilangan hafalannya. Masa ini dinamakan dengan Marhalah Tajmi’ (fase pengumpulan). Janganlah bersedih atas mudahnya hafalan anda hilang atau banyaknya kekeliruan anda. Karena memang fase ini merupakan fase cobaan yang sulit. Dan waspadalah, karena syaithan akan mengambil kesempatan ini untuk menggoda anda agar berhenti dari menghafal Al-Qur’an. Maka janganlah perdulikan rasa was-was syaithan tersebut dan teruskan menghafal karena sesungguhnya itu adalah harta yang sangat berharga yang tidak diberikan pada setiap orang.

2013

     Assalamualaikum !

Yeahh, hari 31/12/13. Hari terakhir pada tahun 2013. Wow, pejam celik pejam celik, dah nak masuk 2014. cepat betul masa berlalu kan. Alhamdulillah., syukur kepada Allah kerana masih diberi peluang untuk bernafas di bumi-NYA. Allahuakbar ! Banyak betul perkara yang berlaku pada aku sepanjang 2013 nie. Nak tahu? teruskan baca sampai habis. Maybe entry nie agak panjang. Kalau malas nak baca, boleh tekan pangkah kat atas tu, ok?

Naik Kelas

Alhamdulillah, tahun nie aku naik kelas. yeay. Dari kelas ke 4 naik kelas ke 3. Ala, naik satu kelas je pun. Tapi gaya macam duk kelas pertama. Entah, susah betul aku nak bersaing dengan pelajar-pelajar MMP nie. Hebat-hebat semuanya. Entahlha, tahun 2014, tak tahu lha kekal kelas ke-3 atau turun kelas. Sebab aku rasa, result aku macam cukup-cukup makan jer. Ya Allah, berdebarnya nk sekolah esok !


Join Taekwando

Tahun lepas aku join Bridget Bakti. Tapi rasa macam boring pulak. nak join kawad, tak terpilih pulak. Nak buat macam mana, tak ada rezeki. Actually, sejak sekolah rendah lagi aku nk join taekwando. tapi, entahlah. aku kalau boleh tak nak menyusahkan umi dengan abah. Ye lha, nak kena bayar banyak-banyak. So, aku pun tak jadi join kelab tu. Lepas tu, bila masuk Maahad Muhammadi Perempuan, aku dapat tahu ada jugak Kelab Taekwando. Tapi macam biasalah, aku batalkan juga hasrat nak join tu. And then, tahun nie, kawan aku ajak join. Dia pun baru nak join tahun nie. Kira macam teman dia lha. Kesian dia , sorang-sorang. haha ! Alhamdulillah, now aku dah tali pinggang ********* ! tak payah tahu pun takpe. Malu ! xD

Bola Jaring

Hoho ! Part nie yang paling best. You know what? Kumpulan aku dapat tempat Ke-2. Yuhuu ! eh, apa yang best sangat dapat tempat ke-2? Tempat pertama barulha best. Ye, memang, tempat pertama memang best. Tapi, sukati aku lha kalau nk happy-happy although dapat tempat ke-2 pun. Actually, tahun lepas kumpulan aku tak dapat nombor pon. Maksudnya, dapat tempat last sekali lha. So bila tahun nie dapat tempat ke-2, tu yang excited tu. Btw, rumah sukan aku Rumah Ungu. Haha, mesti pelikkan? Macam mana boleh ada ungu pulak. Selalunya, merah, biru, kuning dan hijau jer. Yeah, sekolah aku nie, penghuninya ramai. So, kalau buat 4 rumah sukan jer, takut ramai yang tak main sukan lha jawabnya. So, tambah lha 2 lagi rumah sukan, iaitu Ungu dan Jingga. 

 Itu je lha entry aku kali nie, Actually, banyak jer kenangan -kenangan sepanjang 2013 nie. Tapi kemalasan menguasai diri. hoho. So, itu sahaja untuk kali nie. Semoga tahun 2014 lebih baik dari tahun yang sebelum ini. In shaa Allah. Assalamualaikum. xoxo

Monday, 30 December 2013

Doa dan Sahabat

Assalamualaikum !

Hari nie aku nk kongsi satu cerita yang sangat bagi aku. Betapa Allah mengabulkan doa seorang teman kepada temannya walaupun disampaikan dalam diam.

Sebuah kapal karam diterjah badai hebat. Hanya dua lelaki yang dapat menyelamatkan diri dan berenang ke pulau kecil yang gersang. Dua orang yang selamat itu tidak tahu apa yang harus dilakukan kecuali berdoa. Bagi mengetahui doa siapakah yang paling dimakbulkan, mereka tinggal berasingan dan berada dalam jarak yang jauh.
Doa pertama, mereka memohon supaya diturunkan makanan. Keesokan harinya, lelaki pertama melihat sebuah pohon penuh buah-buahan tumbuh disisi tempat tinggalnya. Sedangkan di daerah lelaki kedua tetap kosong. 
Seminggu berlalu, lelaki pertama kesepian dan memtusukan untuk berdoa agar diberikan isteri. Keesokan harinya, sebuah kapal karam dan satu-satunya penumpang yang selamat adalah seorang wanita yang terdampar di pulau tempat lelaki pertama tinggal. Sedangkan disisi tempat tinggal lelaki kedua tetap sahaja tidak berlaku apa-apa perubahan. 
Lelaki pertama berdoa pula memohon rumah, pakaian dan makanan. Keesokan harinya, seperti keajaiban, semua yang diminta hadir untuknya. Sedangkan lelaki yang kedua tetap tidak mendapat apa-apa. 
Akhirnya, lelaki pertama ini berdoa meminta kapal agar ia dan isterinya dapat  meninggalkan pulau itu. Pagi siang hari mereka menemui kapal tertambat di sisi pantainya. Segera saja lelaki pertama dan isterinya naik ke atas kapal dan siap-siap berlayar meninggalkan pulau itu. Dia memutuskan meninggalkan lelaki kedua yang tinggal di sisi lain pulau. Baginya lelaki kedua itu tidak layak menerima keajaiban tersebut kerana doa-doanya tidak pernah makbul.  
Apabila kapal siap berangkat, lelaki pertama mendengar suara dari langit, "mengapa engkau meninggalkan rakanmu yang berada di sisi lain pulau?" 
"Berkatku hanya milikku sendiri, hanya kerana doakulah yang dikabulkan," jawab lelaki pertama. "Doa temanku itu tidak satu pun dikabulkan. Maka dia tidak patut mendapatkan apa-apa. 
"Kau salah!" suara itu berteriak.
"Tahukah kamu bahawa rakanmu itu hanya memiliki satu doa. Dan doanya itu dikabulkan. Jika tidak, maka kamu tidak mungkin mendapatkan apa-apa" 
Lelaki pertama itu bertanya," Doa bagaimanakah yang dia panjatkan sehingga aku harus berhutang atas semua ini padanya?" 
"Dia berdoa agar semua doamu dikabulkan".


Thursday, 19 December 2013

WhoHaa ! Kumpul point dan tebus.

  Assalamualaikum !

WhoHaa ! Apa tu? 

Home

Untuk pengetahuan korang, WhoHaa! nie bukan side income tau. WhoHaa! nie macam iPanel atau CellAds. Tapi bukan tebus ke wang . Kita kumpul point , bila dah kumpul point banyak-banyak, korang boleh tebus voucher ataupun gadget ! Gadget? Pergh ! ini bukan main-main tau, ini betul-betul.

Amacam? Berminat tak? Daftar free jer. Kalau nak daftar, klik SINI ye sayang ! Isi  form tu betul-betul. Pastu, ikut arahan yang dia beri. 

Dah siap daftar? Alhamdulillah ! OK, now korang dah boleh kumpul point! Macam mana nak kumpul point? Senang jer sahabat-sahabat yang ku sayang ! Korang hanya perlu jawab soalan yang diberikan. Kalau ada yang visit link, korang just klik je. Dengan hanya buat 2 benda tu, korang dah boleh dapat 15 atau 20 point. Bergantung kepada si sponsor lha nak bagi berapa pun, kan?

Kalau dah habis semua survey , korang tunggu dan sabar je laa ! And korang juga kena selalu singgah WhoHaa! nie. Mana lha tau, ada yang terbaru. 

Nak tengok apa yang korang boleh tebus? Meh sini rapat-rapat! 

Voucher

   

Tesco RM10-RM20 Gift Voucher
AEON Jusco RM10-RM20 Gift Voucher
4 in 1 RM10 Cash Voucher
Popular RM10 Gift Voucher

Camera

Samsung Galaxy Camera
Fujifilm Instax Mini

Other

         
By the way, nak bagitau nie, Kalau korang invite orang lain daftar menggunakan link refferal anda, anda akan dapat 100 point ! Double Triple WOOOOW !

JOM DAFTAR WhoHAA!

Saturday, 14 December 2013

Wajah Baru !

Assalamualaikum !


Hohoho.. uhuks,uhuks ! sori-sori. terbatuk pulak.alahai. tu lha, ketawa tak hengat dunia --". Alhamdulillah.. Syukur kepada Allah kerana memberi aku peluang untuk aku bernafas di bumi-Nya dan meng-update blog yang dah bersawang nie. huhu. Perghh, tajuk. Bukan main lagi. "Wajah Baru !" . Apa yang wajah barunya , Fatini ooii ? . Kau buat plastic surgery ke? Astaghfirullahalazim ! Nauzubillahi minzalik. Buat pembedahan plastik tu haram yer tuan-tuan dan puan-puan. Bersyukurlah dengan apa yang ada. Allah buat manusia nie, cantik dah. tak payah nak ubah-ubah. 

E'eh, melalut ke lain pulak . Sori ye tuan-tuan dan puan-puan. tak perasan. Haha ! Setelah dua tiga hari aku meng-edit blog yang serba kekurangan ini, akhirnya siap juga dengan jayanya. Entahlah, bak kata kak Wana, selagi tak tukar, selagi tu lah takde mood nak update. So, bila dah tukar nie, baru lha bersemangat nak update, kan kan kan? Hoho..

Apa pendapat korang dengan design blog kali ni? Ok ke idak? Saja jer tanya pendapat korang, aku nie bukannya blogger Proffesional. So, bila dah pandai edit blog nie, rasa bangga lha jugak ! Alamak aihh, perasan gila . OK lha, itu jer untuk kali nie. Assalamualaikum. xoxo .

Tuesday, 3 December 2013

Simple Holiday Giveaway by SN

SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN
11 NOV - 6 DEC

 [  CLICK  BANNER TO JOIN  ]
_________________________________________________________________________________

SENARAI HADIAH 
SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN

     1.   Abaya Dubai material nida by Hasnur Haniim Collection's  x1
     2.   Dress Damia material chiffon ( full lining ) by Hasnur Haniim Collection's  x1
     3.   Sepasang Handsock by Hasnur Haniim Collection's  x1
     4.   Felt Craft by Jaja  x3
     5.   Tasbih Digital + Kompas by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop x5
     6.   Pensel box (lengkap alat tulis + pensel warna) by Tudung & Pakaian Muslimah 
           ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     7.   Pasmina turki saiz besar by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     8.   Tudung turki bidang 50 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalaim SemuaShop  x1
     9.   Tudung turki bidang 60 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
   10.   Shawl by SoldOutScarves  x2
   11.   Lotion by Eymasu  x2
   12.   Layered Cardigan warna royal blue by NisAza Hijab  x1 *postage ditanggung pemenang*
   13.   Pashmina by Nur Illa  x3
   14.   2 Keychain by Saljiah Zafirah  x1
   15.   Button badge by Ain Rahman  x2
   16.   Cute notebook by Ain Rahman  x1
   17.   2 Unit Fridge Magnet by Nur Farahain  x2
   18.   Top Up RM 5 by Khalid Kyle  x2
   19.   Top Up RM 5 by Nor Nadia Syakila  x3
   20.   Top Up RM 5 by Siti Norhaziqah  x2
   21.   Top Up RM 5 by Nadia NK  x2







Happy Giveaway By Ain Rahman


Assalamualaikum.

Tarikh Tamat : 14 Disember 2013 ; 9 Malam.


Klik untuk lihat senarai hadiah gempak --> SENARAI HADIAH

Nickname :  Fatini
Alamat : Lot 1112, Kg Teras, 16150 Kubang Kerian,Kota Bharu, Kelantan.
Emel : fatinif323@gmail.com
Tarikh Lahir : 5 Januari 1999
Jenis rangkaian prabayar yang digunakan : Celcom 
Link share fanpage : 1) https://www.facebook.com/fatini.zahid/posts/592001614186639
                                     2) https://www.facebook.com/fatini.zahid/posts/592001730853294
                                     3) https://www.facebook.com/fatini.zahid/posts/592001927519941
Bukti download timeline : x buat :)

Tag : http://yuyuizzah.blogspot.com/
http://baboppar.blogspot.com/
http://wannazanalovestory.blogspot.com/
HAPPY BLOGGING ! :)


Special Super Duper Giveaway by NNA & FD


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”


Klik banner untuk join.

Senarai hadiah :-
| Topup RM5x1 by Nurul Ain | Tudung bawal x1 dan shawl x1 by Ryna | Bookark x5 by BudakVanilla | Topup RM5x1 by Maisarah Humaira' | Header kepada semua peserta dan keychain x2 by AinRahman | Button badges x6 dan 2 candy lip tint utk sorang by Fatin Diana | Brooch x2 by NurSyaza Fareha | necklace x1 by Mahirah |

Special Super Duper Giveaway dianjurkan oleh NNA dan kak Fatin Diana dan disponsor oleh NurulAin, Ryna, Budak Vanilla, Maisarah Humairah', Ain Rahman, Fatin Diana, NurSyaza Fareha dan Mahirah.


Tamat 25 Disember 2013, 10 Malam.

Tuesday, 26 November 2013

1K Giveaway By Cik Arnab

Assalamualaikum..


Jom join. Ada banyak hadiah tau. lol.

Senarai hadiah ! xD


Top Refferal Pertama
Idesia Shawl
4x Cheese Powder
10x Tudung
1x Powerbank
Lipstick Powerbank
1 Set Produk Cathy + Moly
3x bag
Gucci Shoes
Baju Kurung
2x Charm Bracelet
100x Shiseido Mask
Guess Watch RM210
Meow Katy Perry Perfume

Top Refferal Kedua
Skirt
Purse
Dress
10x Tudung
Milk Lotion
Scarf Perfume
2x obuse lip tint
1x Charm Bracelet
Milk Body Cleanser
3 Paket Inner Bawal
Guess Watch RM70
Eyeliner Mascara 2 in 1
Twist Fantacy Britney Spears Perfume

Entry Kreatif
T-Shirt Mengikut Design Sendiri
Mug Mengikut Design Sendiri

Random
R4BIA T-Shirt
1x Creme
4x Ibu Putih
1 Set alat pemutih gigi
Lipstick
1x Clutch
Lip Mask
Eye Mask
Face Mask
Wideshawl
2x Rayban Spek Love You Mr. Arrogant
3x Kain Cotton
2x Baju Kurung
2x Maixara Whitening Essence
2x Maixara C- Sential
1x Shaklee Alfafa
5x Lulur Herborist
Bigbang Pencil Case
22x Shawl
3x Skirt
2x Blouse
1x Baju Muslimah
1x Stoking tangan
2x Novel
1x DKNY Perfume
4x Baju Kurung
1 Set Blouse
5x T-Shirt
1x Cardigan
3x pearl Cream
1x Madu
15x Keychain
3x Brooch
Telekung Lycra RM150
Telekung Cardigan LT RM130
Souvenir From USA
Earing
6x Topup RM5
3x Topup RM10
Dragonflies necklace Ariena
Chiffon Skirt
Jubah Mizna RM150
2x Shiseido Mask
2x Blog Review
Pad Herba
Kopi A Cafe
Minuman jaga usus
2x Necklace
Chocolate Cookies
10x Inner Bawal
Wide Shawl
2x Naturgo Mask
2x Inner Denim
2x Inner Neck Silang
3x Voucher ShawlToLove
2x HalfMoon Belinda
Palazo Soft Cotton


Sunday, 24 November 2013

Cuti sekolah pun kena belajar ! -.-"

Assalamualaikum guys. Yeah, hari nie bermulalah episod ke'busy'an spanjang musim cuti skolah nie untuk aku ! Orang lain semua syok pergi melancong tapi aku... arghh, malas nak cakap !

Actually, aku baru jer balik dari Perak ! Kalau pergi Perak memang tak sahlah kalau tak pergi Lost World of Tambun, kan? OK, memang best pergi sana cuma.... Family aku pergi awal cuti persekolahan. So, sekarang nie keboringan lha jawabnya ! --"

Ahhh, apa-apapun, mulai hari nie, aku kena pergi tuisyen Bahasa Arab n Kelas Mengaji. Actually, Tuisyen Bahasa Arab tu aku yang minta abah aq daftarkan. Bahasa Arab aku agak lemah. Masa exam hari tu pun aku dapat markah cukup2makan jer. sedih,kan? Apa-apapun, best lha jugak masuk tuisyen tu. banyak kawan baru. Haha ! Sebenarnya, aku tak kenal sesiapa pun, dalam kelas buat hal sendiri jer. nama cikgu pun aku tak tahu. ada lha sorang dua budak sekolah aku yang aku kenal. Tapi malu nak tegur. terukkan?

Klas mengaji tu pulak, umi aku yang hantar. Mak sedare aku yang syorkan. So, mak aku pun hantar. Actually, bukan kelas. Cuma rumah orang. Kebetulan pula, anak sikgu yg ajar mengaji tu aku kenal. Kakak tu Form 6 2013. Sekolah sama dengan aku. Maahad Muhammadi Perempuan. ama kakak tu aku tak tahu. Tapi aku panggil dia Kak Zack. Wahh, nama cam gengster kan? Tapi memang dia garang pun. Kat sekolah lha. Kat rumah, tak pun sebenarnya. Aku tahu rumah kak Zack dekat ngan rumah aku, tapi tak tahu lha pulah yang tu rumah dia. Kelakar, kan? Ok, tak kelakar pun. Tapi, kalau dah jodoh tak kemana. haha. Kelas nie pun best jugak.

Alhamdulillah, walaupun agak bsy, at least aku dapat isi masa lapang aku. Aku dapat perbaiki bahasa Arab aku. Aku dapat perbaiki bacaan Al-Quran aku. Alhamdulillah.

Itu jelah cerita cuti sekolah aku. Kalau korang ada buat entry pasal cuti sekolah korang, share lha dengan aku. OK lha, itu jer untuk hari nie. Semoga cuti panjang kita dimanfaatkan dengan perkara yang berguna. Assalamualaikum.xoxo xD

Sunday, 3 November 2013

Last Giveaway 2013 By Nina Shukri

Bismillahirrahmanirrahim !
Assalamualaikum ^^

 

Tarikh tamat : 15/11/13

Saturday, 2 November 2013

First Giveaway By Atiqah Jaidin & Arrien Amani

Bismillahirrahmanirrahim !
Assalamualaikum ^^ .

CLICK BANNER UNTUK JOIN

First giveaway yang dianjurkan oleh Atiqah Jaidin dan Arrien Amani yang menawarkan hadiah-hadiah menarik menanti anda. Kami mencari seramai 68 orang pemenang. Pemilihan pemenang berdasarkan Top referral dan Random.org. Jadi, mari meriahkan GA pertama kami ini. { senarai hadiah }

Second Hand Item Giveaway by Ashya and Nasehah

Bismillahirrahmanirrahim .
Assalamualaikum ^^


Nak join ? Klik banner comel tu !
Tarikh tamat : 7 November 2013

p/s : Saya tak de instagram ^^

November Giveaway by Cik Yaya


Nak Join? Meh Klik Banner.

Thursday, 31 October 2013

Final Exam !!

Assalamualaikum Guysssss !!


Oh yeahhhh ! exam kembali lagi. Tapi kali nie lagi best kot. Yelah, final exam lha katakan !
Herm, actually final exam sekolah aku start minggu lepas lagi. Tapi baru hari nie sempat buat entry ! Teruk betul , kan? Wkwkwk xD Ok fine, tak lucu pun --"

Hari nie hari ke-6 aku exam . Paper PAI and BA ! Pergh, yang BA tu seriously payah gila ! Bukak je kertas exam, terus sakit jantung ! ok, itu tipu. Tak de lha sampai sakit jantung. Penipuan semata-mata. hehe. Tapi yang pastinya, soalan yang pertama tu mmemang payah ! Nak nangis pun ada. huhu. Tapi alhamdulillah jugak sebab yang kena buat karangan bahasa arab tu senang sikit. Nasib baik aku dah hafal karangan tu ! hehe. Opss, ini bukan soalan bocor ok. Aku cuma hafal karangan yang cikgu kata mungkin masuk, dan alhamdulillah memang ada pun. Masin betul mulut cikgu tu kan ? Lol !

Herm, Masa exam semalam lagi best. Best yang amat sangat wa cakap lu ! Semalam aku exam paper MATH 1&2 ngan Hadis . Pergh , masa periksa Math kertas 1, rasa nak meletup jantung aku. Ada yang senang dan ada yang susah ! Tapi yang pasti banyak yang susah ! Masa tengah syok mengira, tiba-tiba cikgu Hartini jerit, "5 minit lagiiiiiii !," ,, Pergh, dia punya bunyi macam halilintar daa. Menggegar dunia bak kata Stacy dan Adam. Kitorang pun apa lagi, riuh. Semua orang panik. Aku lagi lha panik. 

Masa kertas Math paper 2 pun sama. Soalan agak susah ! nak kata aku tak study. aku study. Mungkin sebab aku tak study betul-betul kot. :/ Then, kertas Hadis pulak ! Alhamdulillah, boleh jawab dengan hati yang tenang ! 

Apa-apa pun, aku nak pesan kepada korang, kalau boleh jangan tunggu last minit baru nak study atau nak apa pun. Takut nanti jadi macam aku . hehe. Apa-apa pun doakan aku , ok. Herm,6 kertas lagi menanti. Letih betul. Dengan PBS lagi. huhu. Jangan terkejut kalau aku kata aku exam 21 paper ! Banyak tak? Banyak kan ! Tapi nak buat macam mana, itu pilihan aku, so hadap je lha ! 

Ok guys, setakat nie je lha yang dapat aku ceritakan pada korang. Got to go, Assalamualaikum . Have a nice day xD

Thursday, 24 October 2013

Amalan Rasulullah sebelum, ketika dan selepas tidur !

Bismillahirrahmanirrahim !
Assalamualaikum. ^^


SEORANG yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadah. Allah swt hanya akan menerima ibadah yang dilakukan dengan ikhlas. Tidur adalah ibadat yang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. Ganjaran Allah swt untuk orang yang mengamalkan sunnah sangat besar. Satu sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga.
Di dalam tidur sendiri ada banyak sunnah. Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi saw, dia hanya akan dapat kerehatan. Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.

Antara sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa  
    Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.
2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang
    telah mati.
3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia
    akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X,          
   Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.
4. Baca 4 Qul (An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun) tiup ke tapak tangan dan
    sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia. Kemudian           baca bismillahirrahmanirrahim 21 kali. Barangsiapa                                                   membaca bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya          terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada         kecurian dan kebakaran, dan  daripada kematian terkejut.
5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-     olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada       sihir dan buatan orang.
6. Ambil wudhu’ sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.
7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang       sebelum tidur. Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.
8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di          bawah pipi.

    Banyak lagi sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night   cream sebelum tidur. Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki. Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.
   Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap, dibawahnya Syaitan/ Jin Betina. Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain. Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa, Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita. Kemungkinan besar benih yang masuk bercampur dengan benih-benih Syaitan/ Jin. Jadi jangan marah kalau anak-anak ikut perangai "œbapa-bapa angkat†mereka ketika kita bersetubuh dulu.
Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Aisyah bahawa Nabi telah bersabda : Jika salah seorang di antara kamu berasa mengantuk, hendaklah kamu tidur sehingga hilang rasa mengantuk. Jika seseorang bersembahyang ketika mengantuk berkemungkinan dia membaca istighfar sedangkan sebenarnya dia sedang mencaci dirinya sendiriâ€.
Islam mementingkan tidur dan rehat agar ibadat dan aktiviti seharian dapat dilakukan dengan baik dan seimbang . Malah tidur dapat menentukan kesihatan dan menghasilkan kecergasan dalam diri seseorang . Bukan itu sahaja , tidur bagi seorang muslim juga dikira sebagai satu ibadat sekiranya ia memenuhi adab2 dalam Islam antaranya : 

1. Berwuduk
Sebaik-baik gosok gigi anda sebelum masuk tidur . Malah biasakan diri untuk mengambil wuduk sebelum tidur kerana menjadi amalan yang sangat dirahmati . InsyaAllah tidur anda akan sentiasa dilindungi daripada gangguan syaitan dan iblis .

2. Perut Tidak Terlalu Kenyang
Pastikan perut anda tidak terlalu kenyang ketika mengambil makan malam. Bukan sahaja tidak elok untuk kesihatan malah boleh menyebabkan perut anda cepat rasa sebu . Perut yang kenyang juga boleh menyebabkan anda cepat berasa mengantuk mahupun menghadapi masalah sukar untuk bangun .

3. Mengingati Kesilapan
Sebaik sahaja anda meletakkan kepala ke bantal , cuba anda ingat semula perkara yang telah anda lakukan sepanjang harian . Sekiranya anda melakukan perkara-perkara yang baik , tingkatkan keazaman untuk terus mengekalkan perbuatan yang baik . Tetapi sekiranya anda banyak melakukan kesilapan dan perbuatan mungkar, berazamlah untuk berubah dan beristighfar memohon keampunan daripada Allah S.W.T

4. Membaca Doa dan Surah Tertentu
Ketika ingin melelapkan mata , amalkan membaca doa atau surah-surah tertentu terlebih dahulu . Pastikan kedudukan tidur anda mengiring ke kanan dan seeloknya menghadap ke kiblat .
Rasulullah S.A.W sering mengamal membaca surah Al Ikhlas , Al Falaq dan Al-Nas dan kemudiannya dihembuskan bacaan itu di kedua-dua belah tangannya lalu digosok ke seluruh badannya di mana tangannya dapat sampai. Bacaan dan perbuatan baginda ini diulang sebanyak tiga kali berturut-turut .

5. Berazam Untuk Bangun Awal
Anda juga digalakkan untuk membaca surah Al-Kausar sebanyak tiga kali sambil berniat di dalam hati mahu bangun awal . Berazam untuk bangun awal bagi membersihkan diri dan menunaikan solat subuh .

6. Bangun Pagi
Setelah terjaga dari tidur pada waktu paginya , ucapkanlah rasa syukur kepada Allah kerana telah memanjangkan usia lalu berdoa : "Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami sesudah mematikan kami . KepadaNya kami akan dibangkitkan". Kemudian lakukan sedikit regangan untuk melonggarkan otot-otot badan.

Haa, itu je lha yang dapat aku sharekan untuk korang ! Jom pakat amalkan sunnah nie ! credit to : Siti Rohaida

Wednesday, 16 October 2013

Edit Blog !

Bismillahirrahmanirrahim !

Assalamuaikum!

YEaaahh ! Finally, siap juga blog aku nie slepas sebulan cari idea ! sebulan ke? entah lha ! haha !
Simple and nice , kan? wkwk xD tak malu betul puji diri sendiri !
Walau bagaimanapun, blog aku nie masih belum siap sepenuhnya !
Masih ada banyak perkara lagi nak dibuat ! Nie pun siap yang basic jer !
Yang lain-lain tu aku cadang nak edit lepas final exam nie !
What? Final exam? Errhh, macam tak percaya sekarang nie dah bulan oktober !
Herm, apa-apapun, jangan lupa follow blog aku yang tak seberapa k.
OK bye, Assalamualaikum ! 

Monday, 30 September 2013

Blog Under Construction II

Bismillahirrahmanirrahim. !!

Assalamualaikum !!

Short Entry ;)
Hye, hye..
Apa khabar?
Herm, kalau nampak blog nie macam tak betul, senget-benget atau apaII yg pelik, abaikan ok? 
heheh.. btw, jangan lupa follow tau. hehe !